5 redenen waarom mensen waarom mensen niet naar een coach gaan.

Excuses om ergens niet aan te beginnen. We kennen dat wel. Hier een overzicht van 5 excuses waarom mensen niet naar een coach gaan. En ook waarom deze redenen hen niet tegen zouden moeten houden.

 1. Bij een coach moet ik de confrontatie met mezelf aangaan en dat wil ik niet.

  Dit is de meest voorkomende reden waarom mensen niet naar een coach gaan. Ik vind dit grappig. Waarom? Omdat degene die dit zegt dus al donders goed in de gaten heeft dat er wel iets is waar hij hulp bij kan gebruiken. Op het moment dat je al zover bent dat je bang bent voor de confrontatie, dan is er al sprake van een tikkende tijdbom. Sterker nog, vaak zijn er al kleine momenten en gebeurtenissen waarin jij jezelf tegenkomt. Je gaat de echte confrontatie echter uit de weg. Daardoor krijg je constant kleine confrontaties te verduren in mildere vorm dan de echte confrontatie.

Het is van belang om men in te laten zien dat het de hoogste tijd is om begeleiding te zoeken. Dat het kwellen stopt en dat begeleiding gezocht wordt. Jij als coach kan aangeven dat je begrijp dat de confrontatie aangaan spannend is, maar dat het ook onvermijdelijk is want als men eenmaal iets heeft dat dwars zit dan kunnen ze daar niet omheen. Als het dan toch moet dat het dan juist fijn is om  dit met professionele begeleiding te doen.

Je bepaalt samen met de coachee het tempo waarin hij/zij geconfronteerd wordt en dat dat ook bijdraagt aan een positieve verandering. Coachees staan er met jou niet alleen voor!

 1. Hulp vragen is een teken van zwakte, daar schaam ik mij voor. Ik vind dat ik het zelf moet kunnen oplossen.

  Deze gedachte belemmert de persoonlijke groei en zorgt waarschijnlijk in meerdere delen van het leven voor stilstand. Mensen zijn sociale dieren, zo zijn wij geprogrammeerd. Het is geen zwakte om een ander om hulp te vragen, zodat een persoon kan gaan groeien. Het is juist een verstandige overlevingsstrategie die onze voorvaderen succesvol hebben toegepast. Als persoon bezitten we nu eenmaal niet alle wijsheid van het universum en dat is zeker geen zwakte. Dat is namelijk onmogelijk!

Wanneer mensen op zichzelf vertrouwen als eigen coach, dan komen ze nooit verder dan hun eigen referentiekader. Ze komen dan nooit tot inzichten die niet al in henzelf zit. Voor vernieuwde inzichten kunnen mensen dan voor een deel terugvallen op vrienden of familie. Hier schuilt het gevaar dat vrienden of familie niet altijd de volledige waarheid vertellen omdat ze bang zijn voor ruzie. Daarnaast ben je als mens ook minder snel geneigd om van vrienden en familie iets aan te nemen. Dit komt mede doordat je ook allerlei zaken van hen en hun leven weet.

Een coach kan iemand op een spoor zetten waar zij zelf nooit op zouden zijn gekomen. Hij of zij kan kanten laten ontdekken die men nog niet van zichzelf kende. Een coach wijst o.a. op blinde vlekken. Dit zijn zaken waarvan ze waarschijnlijk niet eens wist dat ze speelden. Maar hierdoor komen coachees echt verder in het denken en dus in hun leven.

 1. Coaching is een grote investering aangezien ik niet kan voorspellen wat het oplevert.

  Van idealen koop je geen brood, dus ook coaching kost geld. Wanneer je wel van je idealen brood kon kopen, dan zou menig coach schathemeltje rijk zijn. De kosten van coaching lopen uiteen van €50,- tot €250,- per uur. Vaak is het zo dat er een bijdrage in de kosten gegeven wordt door de werkgever. Die is er immers ook bij gebaat wanneer mensen aan de slag gaan met zichzelf.

De resultaten van coaching zijn vooraf lastig te voorspellen. Het is voor de coachee belangrijk goed voorbereid het gesprek aan te gaan. Hier liggen ook de kansen voor de coach. Help de coachee met duidelijke informatie. Bijvoorbeeld over

 • Een methodiek die jij als coach hanteert die wel of niet kan passen bij een coachee.
 • De coachbaarheid van de coachee en of de vraag van de coachee goed inschat.
 • De methode die gericht is op het blijvend laten beklijven van het geleerde. Benoem hier bijvoorbeeld een slimme spreiding van sessies, eventuele huiswerkopdrachten of door middel van berichtjes via mail of sms om met het gewenste gedrag aan de slag te gaan.
 1. Ik geloof de succesverhalen van coaches niet. De verhalen lijken allemaal op elkaar en ik weet niet of ik met een goede coach in zee ga.

  De markt met coaches zit erg ingewikkeld in elkaar. Veel coaches communiceren vanuit hun vakgebied en slaan je om de oren met vakjargon. De websites van coaches zijn niet altijd de beste indicatie voor hun product. De website is echter wel waar coach zoekenden naar kijken. Voor een coachee is het kennismakingsgesprek het moment om te kijken of jij als coach past bij de coachee. Kortom, maak zeker gebruik van referenties maar zorg dat de succesverhalen beetje realistisch en concreet zijn zodat ze de coachees niet afschrikken.

 2. Ik weet niet goed wat ik van coaching kan verwachten.

  Ondanks dat er veel coaches zijn, zijn er natuurlijk ook potentiële coachees die geen coach kennen in hun omgeving en nog nooit een coach bezocht hebben. Dan is het logisch dat zij geen idee hebben wat ze kunnen verwachten. Het is dan ieder geval belangrijk om allereerst te kijken waar deze persoon een coach voor zoekt. Elke coach heeft wel een specialisatie, daarom ook belangrijk voor jou als coach om je te profileren met jouw specialisatie.

En heeft de coachee toch andere verwachtingen of klikt het toch niet? Dan hoeft het niet perse jouw coachee te zijn. Misschien ken je een collega coach die wel de juiste match kan zijn. Het is prettig als we dan een alternatief kunnen bieden in plaats van dat de coachee zoekende blijft.

Neem nu het besluit om de dingen anders te gaan doen!

Stop met tobben en laten we samen stappen maken naar jouw ideale coachpraktijk. 7 stappen om precies te zijn:-)

Deze stappen deel ik helemaal gratis met je in de mini training “7 essentiële stappen voor jouw ideale coachpraktijk”.

Na deze training:

 1. weet je wat je te doen hebt om aan jouw ideale coachpraktijk te bouwen;
 2. heb je meer overzicht in wat jouw volgende stap is;
 3. ervaar je meer rust omdat je duidelijkheid hebt verkregen.

Waarom gratis? Omdat het mijn missie is om zoveel mogelijk coaches in staat te stellen mensen met hun hulpvraag te helpen. Dat voelt heerlijk!

Geniet van het ondernemerschap!

The secret to living is giving

Tony Robbins
Ondernemen voor Coaches

Sander Goethals

Auteur, coach en trainer voor coaches

Ik wil je in staat stellen om zoveel mogelijk mensen te helpen met hun hulpvraag en daar wil ik graag nu mee beginnen. Daarom heb ik voor jou de gratis mini training in 7 stappen naar jouw ideale coachpraktijk. Geef je hieronder gelijk op!