Zo maak je de beste profielfoto volgens de wetenschap
8 waardevolle tips!

Van welk online medium je ook gebruik maak, een goede profielfoto is belangrijk! Kijk eens kritisch naar je eigen profielfoto. Kan die eigenlijk (nog) wel door de beugel? Gebruik je nog steeds die gezellige vakantiefoto of die foto met je hond of een drukke achtergrond? Dan is het de hoogste tijd om hier verandering in aan te brengen en te kiezen voor een foto die jou in het best mogelijke daglicht stelt.

Je krijgt nooit een tweede kans voor een eerste indruk
Je profielfoto is de eerste indruk die je op (toekomstige) klanten maakt. Het klinkt allemaal logisch en niet ingewikkeld. Maar waar moet de perfecte profielfoto dan aan voldoen? Met onderstaande handige tips haal je veel meer uit je profielfoto en daarmee dus uit je profiel en je zichtbaarheid! 

Lachen mag op je foto
Natuurlijk, het gaat om jou als professional maar dan hoeft je foto echt niet te serieus te zijn. Lachen mag. Een lach zorgt ervoor dat je warmte uitstraalt en dus makkelijker benaderbaar bent. Lach met je tanden. Ook de hoeken van je mond mag je benadrukken. Maar overdrijf niet. We doen nu eenmaal het liefst zaken met mensen die we kennen, vertrouwen en bovenal aardig vinden. 

Kijk recht in de camera en gebruik een recente foto
Kies voor een foto waar je recht in de camera kijkt. Wanneer je met iemand in gesprek bent, kijk je diegene ook aan toch? Zorg er ook voor dat je profielfoto recent is. Mocht je in gesprek gaan met een coachee, live of online, dan moet diegene je direct kunnen herkennen. Want als je profielfoto sterk is verouderd, kost je dat bij een eerste ontmoeting direct een stuk vertrouwen. En dat is een slecht begin voor de vertrouwensrelatie die er moet zijn tussen jou en elke coachee. 

Het formaat doet er wel degelijk toe
Kies voor een grote foto. Verkleinen is geen probleem, vergroten wel. Foto’s die vergroot moeten worden, laten in het slechtste geval de pixels zien. Een soort van een eerste ruis in je online communicatie. 

Zorg voor een neutrale achtergrond
Kies bij het (laten) maken van je foto’s voor een neutrale achtergrond. Wit of zwart maar ook kleurtjes werken prima. Zorg in ieder geval voor voldoende contrast tussen je gezicht en de achtergrond.

De compositie en helderheid van je foto
Wat je laat zien is belangrijk. Maar ook de manier waarop je het laat zien is van belang. Onderzoek wijst uit dat er een ‘sweet spot’ is wat betreft compositie. Het ideaalplaatje bestaat uit je gezicht en de schouders. Niet meer, niet minder. En de juiste helderheid is bij elke foto belangrijk. Een te donkere foto heeft te veel schaduweffecten en kan zelfs een bepaalde vorm van duisterheid teweegbrengen. Is de helderheid te hoog dan kan dit een nep-effect hebben. Alsof je foto teveel is gephotoshopt. En je wilt uiteraard jouw echtheid laten zien. 

Het draait om jou coach
Je profielfoto draait om jou en om niemand anders. Zorg er dus voor dat jij alleen op de foto staat. Foto’s met vrienden, familie, kinderen en huisdieren zijn leuk, maar niet voor op je professionele profiel. En nee, afgeknipte personen (met eventueel zichtbare lichaamsdelen) kan echt niet.

Wees jezelf en draag passende kleding
Straal op de foto uit wie je bent en wat voor persoon je bent. Zorg ervoor dat er geen mismatch ontstaat. Kies ook voor passende kleding. Heb je normaal nooit een colbert aan? Kies dan voor je profielfoto ook niet voor een colbert. Draag kleding die je normaal gesproken ook zou aantrekken voor een coach gesprek.

En alsjeblieft, geen selfies
Ondanks dat dit het tijdperk is van de selfies, niet doen voor je profielfoto. Het komt echt niet professioneel over wanneer je met je telefoon in je hand staat of een foto via de spiegel maakt. Maar dat hoef ik jou niet uit te leggen toch?

Schakel een professional in
Vind je het moeilijk om een geschikte foto te maken? Schakel dan een professional in. Klopt, het is een investering, maar het is wel een investering die zeker de moeite waard is. Een investering die zichzelf op den duur terug verdient.

Test het zelf
Ben je benieuwd naar het oordeel van professionals op jouw profielfoto? Of denk je dat je profielfoto niet verbeterd kan worden? Test het zelf! Websites als Snappr en Photofeeler geven je een onafhankelijk en objectief advies. Een advies waar je gegarandeerd iets aan hebt. De tool Snappr gebruikt kunstmatige intelligentie om je foto te analyseren. Zelf vind ik de robots van Snappr wel erg streng, maar ze geven wel goede adviezen dus doe er je voordeel mee! 

Geniet van het ondernemerschap!

Sander