Het starten van een coachpraktijk is de afgelopen jaren populair gebleken. Vooral onder mensen die wat verder in de carrière zitten en hun inzichten willen delen met anderen, maar zeker ook bij jongeren die uit de ratrace stappen en voor zingeving gaan in plaats van geld en status.

Bij het beginnen van je eigen coachpraktijk komt een hoop  kijken. Je zult een relevante (opleiding) achtergrond moeten hebben, maar ook dan is het belangrijk je vaardigheden in de praktijk aan te scherpen. Een studie is toch wat anders dan iemand tegenover je hebben zitten met een hulpvraag.

Uiteindelijk ga ik ervan uit dat je een goede coach bent maar dan begint de uitdaging van je eigen praktijk starten past echt. Een ruimte om te coachen, een methode c.q. werkwijze om aan te bieden, jezelf en deze werkwijze positioneren als expert en een manier verzinnen om aan coachees te komen.

Context waarin jij voor jezelf begint als coach

Ik wil je zeker niet afschrikken. Als je een missie hebt om anderen met hun coachvraag te helpen dan moet je daar zeker voor gaan! Je moet er alleen niet blind in duiken. Je bent niet de eerste die een eigen coachpraktijk begint en dat heeft een aantal voordelen maar ook nadelen.

Eigen coachpraktijk beginnen, coachpraktijk starten, voor jezelf beginnen als coach

Begin je eigen coachpraktijk goed met business coaching van Ondernemen voor Coaches

Belangrijkste voordeel is dat je vaak niet meer hoeft uit te leggen wat een coach doet en wat het nut van coaching is. Er ligt al een verwachtingspatroon rond coaching en het taboe op coaching wordt ook steeds minder. Dit is wel sterk afhankelijk van je doelgroep. In sommige kringen is het nog steeds taboe om hulp te vragen of dat er psychisch iets met je aan de hand kan zijn.

Een ander voordeel is het fenomeen dat talloze artikelen mensen vertellen over verschillende problemen dus grote kans dat wekelijks zo niet dagelijks wordt jouw doelgroep geconfronteerd met het feit dat ze een probleem hebben of dat het in elk geval beter kan. Die bewustwording is de eerste stap in hulp gaan zoeken. Dat gaat jou, als coach, helpen.

Ook hebben we een cultuur waarin mensen vinden dat alles wat ervoor zorgt dat ze niet optimaal in hun vel zit opgelost moet worden. De perfecte relatie, de perfecte baan, het perfecte sociaal leven en ook nog zowel geestelijk als lichamelijk fit. De lat voor geluk ligt hoog in ons land en als coach kan je daarop inspelen.

Klinkt goed, waren er nou ook nog nadelen zei je?

Het voor de hand liggende nadeel is natuurlijk dat je een hoop concurrentie hebt van andere coaches.  Als je jouw eigen coachpraktijk start kan dit best iets overweldigends zijn. Zeker als je niet echt iets onderscheidend hebt. Wat ik daarbij wel altijd zeg is als je kijkt naar andere branches dan is er bijna nergens een monopolie. Ook al hebben we MacDonalds dan nog weet Burger King ook een prima boterham te verdienen . Nou ja dat is misschien in dit specifieke geval een kwestie van smaak.

Ander nadeel is dat coaching ook een bepaald imago heeft. De indruk kan al snel ontstaan dat het zweverig (lees niet concreet toepasbaar) is. Er zijn overige ook mensen die dat daardoor juist van coaches gaan verwachten en het heerlijk vinden. Als je jouw eigen coachpraktijk begint denk dan goed na over de toon die je tegen potentiële coachees aanslaat omdat je daarmee jouw imago voor een deel ook bepaald.

Wat ik persoonlijk ook als groot nadeel zie is dat coaching veelal via werkgevers en uitkeringsinstanties loopt. Door de (standaard) processen die hierbij gevolgd worden is de menselijke maat een beetje verdwenen. Coaching wordt daardoor gereduceerd tot koopwaar.

Eigen coachpraktijk beginnen is te leren

Goed, de achtergrond waartegen jij je eigen coachpraktijk start heeft dus een aantal kenmerken waar je op in kunt spelen.

Daarmee is het goed te leren maar zeker als je niet zo handig bent in het ondernemerschap dan kan dit best een uitdaging zijn.

Wat ik je in elk geval wil aanraden is het schrijven van een ondernemersplan om op die manier op een rijtje te zetten waar je allemaal over na moet denken.

Wat je verder kan doen is bij andere coaches kijken hoe zij het aanpakken en daarbij kijken wat je aanspreekt en ook zeker wat je absoluut anders gaat doen. Let hierbij op dat wat je doet herkenbaar is (anders moet je jouw coachee heel veel uitleggen) maar dat hoe je het doet of brengt onderscheidend is.

Wil je een eigen coachpraktijk beginnen? Neem eens contact met me op en laten we aan de slag gaan met jouw ideale coachpraktijk.

 

Business Coaching van Ondernemen voor coaches op een rij

Business coaching van Ondernemen voor Coaches is beschikbaar in 3 verschillende vormen. Kies degene die het beste bij je past.

Masterclass

Training in een kleine setting (max 8 coaches) met als voordeel veel ruimte voor sparren en feedback van andere coaches.

Very Important Coaching pakket

4 maanden maatwerk begeleiding via Skype om gerichte stappen te zetten in jouw eigen coachpraktijk.

Powertalk sessie

Turbo sessie van 2 uur waarbij we samen aan de slag gaan met jouw grootste uitdaging bij het starten van jouw coachpraktijk (let op, beperkt beschikbaar).