Hoe jij als coach stressvrij kunt ondernemen door het vinden van jouw ‘luilekker coachee’
‘Ja, dat is ook zoiets’ verzucht ze. ‘Ik word zo moe van dat gezeur over ‘je’ doelgroep’. Tegenover mij zit een mopperende Carina. Geïrriteerd gaat ze verder; ‘Iedereen kan toch op enig moment in zijn leven behoefte hebben aan een klankbord? Iedereen kan toch vastlopen? Een coach zou voor heel veel mensen een heel goed idee zijn’, beëindigd ze haar pleidooi.
We zitten in een coachgesprek dat gericht is op het ondernemerschap van Carina. Specifieker is haar vraag hoe ze weer energie kan krijgen van haar coachpraktijk. Ze heeft het gevoel dat randzaken het hebben overgenomen.
Zo zegt ze over haar social media “Ja daar ben ik mooi druk mee”. Als ik haar vraag naar wat ze zoal post, dan komen we op het onderwerp bloggen. Daarover zegt ze “geen idee meer waar ik het voor doe en het kost me ook flink veel energie”. Op sombere toon vertrouwt ze me toe “Soms zit ik een halve dag naar het lege scherm te staren voordat ik bedenk waar ik het nu weer over moet gaan hebben”.
Stressvrij Ondernemen
Ik was te gast op de Dag van de Coach. Daar mocht ik spreken over ondernemerschap en mijn onderwerp was Stressvrij Ondernemen.
Mijn kernboodschap was dat stress rond het ondernemerschap verminderd als je weet wat je moet doen en hoe je het moet doen. Doe kennis op over het ondernemerschap en scherp je ondernemersvaardigheden aan. Precies zoals je het coachingvak ook geleerd hebt en daar steeds beter in wordt naarmate je meer vlieguren maakt. Als je lukraak maar wat doet en steeds het wiel aan het uitvinden bent, kan je er best druk mee zijn. Het sleutelwoord is dan ook; FOCUS.
Daarom begon ik toch tegen Carina over een concept wat ik tijdens de Dag van de Coach ook introduceerde; de luilekker coachee.
De luilekker coachee
Dit is een coachee die al bewust is dat hij/zij een probleem heeft en dat coaching de oplossing is. Het enige wat je dan moet doen is, zorgen dat jouw coaching onder de aandacht komt en aanspreekt.
Dat is minder hard werken dan dat je iemand bewust moet krijgen dat zijn of haar situatie beter kan om vervolgens te overtuigen dat niet een zelfhulpboek, training of het zoveelste Happinez artikel de oplossing is maar een coachingtraject de route naar een beter leven is.
Voor de luilekker coachee hoef je dus minimale moeite te doen om bij aan te sluiten.
Ik zette mijn verhaal kracht bij door een voorbeeld. Als je vlees probeert te verkopen aan een vegetariër dan heb je een lang en lastig gesprek. Als je datzelfde vlees probeert te verkopen aan een stel 19 jarige jongens die om 02.00 op zaterdagavond uit een kroeg komen, dan verloopt dat gesprek vermoedelijk een stuk soepeler.
Wat fijn! Deze coach begrijpt mij!
Terug naar coaching betekent dit dat als je wilt dat jouw verhaal over jouw coaching aanspreekt, je focus zult moeten verkrijgen op wie je dit verhaal moet afstemmen. Je moet weten wie je probeert aan te spreken zodat deze groep mensen het gevoel krijgt “Wat fijn, deze coach begrijpt mij!”
Coaches vinden dit heel spannend om te doen want ze willen geen coachees missen. Dat is natuurlijk begrijpelijk maar het wil ook niet zeggen als je een richting kiest waar je je op focust dat je dan heel hard ‘nee’ gaat verkopen naar anderen. Je sluit niemand uit, je brengt alleen focus aan in je boodschap en in je acties.
Als je alleen die dingen doet die er echt toe doen, ben je minder druk. En als je de resultaten behaalt die je wilt dan voel je ook nog eens minder druk, ook al ben je dat misschien niet echt.
In mijn gesprek met Carina had dit de volgende uitwerking. Ik vroeg haar of ze mensen ging helpen met een probleem dat ze ervaren of met een doel dat ze nastreven. In het geval van Carina ging het om mensen helpen met een probleem. Vervolgens vroeg ik haar welke mensen dit probleem hadden. Om dit kracht bij te zetten, vroeg ik haar de ogen te sluiten en er letterlijk een beeld bij te krijgen voor wie ze het deed. Samen kleurden we dit beeld steeds verder in tot we genoeg detail hadden. Ik nodigde haar uit dit beeld ook voor ogen te houden als ze aan de slag ging met haar verhaal. Dat was het onderwerp voor de volgende sessie.
Van FOMO naar JOMO
Carina was er nog steeds van overtuigd dat heel veel mensen baat zouden hebben bij coaching. Ook vond ze eigenlijk wel dat dit haar coaching moest zijn. Maar ze ervaarde rust toen ze haar publiek beperkt had tot mensen waar ze de meeste toegevoegde waarde voor had.
Ze kreeg er weer lol in om te bedenken hoe ze precies deze groep mensen nog meer zou kunnen helpen. Nu ze specifieker was in haar onderwerp waarop ze coachte en voor wie, kon ze dit lekker uitdiepen in de blogs die ze schreef. Er ontstond zelf een E-book, zoveel had ze te delen hierover!
Ze straalde als ze weer een situatie in de praktijk had gevonden die aansloot bij wat ze wilde overbrengen en maakte daar korte video’s over voor op social media. Ze had weer contact gemaakt met de vakidioot in haar en het enthousiasme wat dit losmaakte, werkte aanstekelijk en zorgde ervoor dat ze die mensen aantrok die zich in haar verhaal herkende, connectie met haar maakte en geholpen werden.
Ze maakte zich niet meer druk om alle mensen die niet aansloegen op haar site, ze bloeide op van de mensen die ze wel raakte.
PS: wil je ook (weer) rust en focus om verder te bouwen aan jouw coachpraktijk? Plan dan een 1-op-1 PowerTalk direct in mijn
agenda. Gaan we samen met deze uitdaging aan de slag!
Sander