Kamer van koophandel een grote vriendelijke reus

Voor iedere ondernemende coach start het avontuur ook bij de kamer van koophandel ook wel liefkozend de KvK genoemd. Hoewel de rol van de KvK soms dubieus is omdat alle pas ingeschreven ondernemers gek worden van de reclame aanbiedingen, denk ik dat ze per saldo wel goed werk leveren. Daarom breng ik ze graag bij je onder de aandacht.

Kamer van koophandel van alle markten thuis

Bij de kamer van koophandel kan je terecht voor alle informatie die je nodig hebt als startende ondernemer. Het lastige daarvan is wel dat kamer van koophandel er natuurlijk voor alle ondernemers is. Je moet dus wel de informatie die voor jou als beginnende coach van toepassing uit die brij gegevens vissen.

Je beste kans is dan om het gebied te verkleinen tot de ZZPer. Dit staat voor Zelfstandige Zonder Personeel maar afhankelijk van je voorbereiding kan dit ook staan voor Zelfstandige Zonder Plan of bij het uitblijven van succes Zelfstandige Zonder Pensioen, maar ik dwaal af.

Van ZZPer naar ondernemende coach

Goed hoe kom je nu vanuit de ZZPer hoek naar relevante informatie voor coaches. Je bent per slot van rekening geen accountant, notaris of advocaat. Daarvoor zou ik je in eerste instantie mijn boek Ondernemen voor Coaches willen aanraden. Hierin neem ik je mee in alle aspecten van het ondernemerschap maar dan wel toegespitst op het beginnen van een eigen praktijk als coach. Op die manier bespaar je jezelf tijd, energie en frustratie bij het opzetten van een coachingspraktijk.

Tips om eigen praktijk te starten

Andere waardevolle bron van informatie is social media. Je bent nu eenmaal niet de eerste (en zeker ook niet de laatste) persoon die begint als coach. Op social media zijn er verschillende groepen waar je mensen kan vragen om eens samen te sparren. Andere coaches te vragen om tips om een eigen praktijk te starten of als je een bepaald idee hebt om dit letterlijk in de groep te gooien en feedback te vragen.

Op het moment van schrijven zou ik deze facebook groepen aanraden:

  • Ondernemers, Bedrijven & ZZP-ers Groep
  • ZZP’er, durf te vragen

Voor LinkedIn kan je deze groepen proberen:

  • ZZP Nederland
  • Coaching & Training | HR Nederland

KVK is OKE

Wat ik wel belangrijk vind om te benadrukken is dat de KVK een erg handig format heeft voor het schrijven van een ondernemersplan. Dit bespaart je al een heel stuk van het wiel zelf uit te vinden.

Wat je opschrijft moet je natuurlijk nog wel eventjes bedenken. Wil je daar hulp bij? Kom dan naar de Ondernemen voor Coaches Masterclass!