Stressvrij ondernemen

Afgelopen donderdag stond ik in een zaal vol ondernemende coaches die mij aandachtig zaten aan te kijken want ik sprak over stressvrij ondernemen.

Wat bleek nou, dat thema leeft aardig. De manier waarop coaches stress ervaren en wat de exacte stressoren zijn lopen nogal uiteen. Wat wel overeenkomstig is dat stress voortkomt uit een gevoel van onmacht en onzekerheid over de uitkomst. Wat helpt in een stressvolle situatie is een handelingsperspectief.

Simpel gezegd komt dat neer op de volgende 3 dingen die je op orde moet hebben om stressvrij te kunnen ondernemen.:

  1. Je weet wat je moet doen;
  2. Je weet wat je moet laten;
  3. Je weet wat je moet laten doen.

Weten wat je (niet) moet doen als ondernemer

Het begint bij het ondernemerschap te gaan zien als vak dat je onder de knie moet krijgen. Ondernemen is een vakgebied met zijn eigen kennis en vaardigheden die je zult moeten verwerven. Dat betekent dat je er tijd en aandacht aan zult moeten besteden net zoals je ooit gedaan hebt om het coachingvak te beheersen.

Waarschijnlijk was je nog best gestrest tijdens je eerste coachingsessie maar naarmate je het vaker deed kreeg je er meer handigheid in wat het gevoel van onzekerheid verminderde en de stress reduceerde. Zo is dat ook bij ondernemen het geval.

Als je weet dat je kennis op moet doen dan snap je ook dat je niet alleen moet gaan leren wat je moet doen maar ook hoe je dat naar de praktijk moet vertalen. Als het over het ‘hoe’ gaat dan is dat ook het moment dat je ook moet leren wat je (los) moet laten. Aan welke acties moet jij jouw tijd niet gaan verspillen omdat ze niet bij jou of je doelgroep passen? Welke taal moet je achterwege laten omdat ze niet passen?

Hulp vragen geen teken van zwakte maar een kracht!

Hierbij is hulp vragen een erg krachtig middel. Bedenk je dat alle groten der aarde gecoached zijn of een mentor hadden. Je staat er niet alleen voor! Blijf dan ook niet ploeteren met bepaalde aspecten van het ondernemerschap.

Als je geen lol hebt in je social media en je denkt wel dat het een functie heeft in het bereiken van je doelgroep, ga dan op zoek naar iemand die dit voor je kan doen. Dit hoeft niet veel geld te kosten. Er zijn hele legertjes scholieren en studenten die social media ademen en dit als bijbaantje graag voor je regelen.

Het kost dan een beetje geld maar veel minder dan de tijd en energie die het kost wanneer je het zelf uitzoekt. Ook is het waarschijnlijk zo dat iedere week dat deze dingen (social media is slechts een voorbeeld) niet goed geregeld zijn je ook kansen mist en mogelijk ook omzet verliest. Reken maar eens uit wat de ontbeerde inkomsten van een matige website, slechte teksten, ontbreken van video’s en geen opvolging geven aan je leads.

Moraal van dit verhaal:

  • Ga actief aan de slag met het leren van ondernemerschap als vak
  • Alles wat je niet kunt en ook niet wilt/kan leren uitbesteden aan anderen!
  • Uitbesteden kost absoluut geld maar slim uitbesteden kost niet zoveel als niet uitbesteden (alleen dan in tijd, frustratie en energie).

Schrijf jij het volgende succesverhaal hier?

Wil je net als deze coaches mijn inzichten toegepast hebben op jouw coachpraktijk? 
Ja, ik wil aan de slag met mijn praktijk

Business Coaching van Ondernemen voor coaches op een rij

Business coaching van Ondernemen voor Coaches is beschikbaar in 3 verschillende vormen. Kies degene die het beste bij je past.

Masterclass

Training in een kleine setting (max 8 coaches) met als voordeel veel ruimte voor sparren en feedback van andere coaches.

Very Important Coaching pakket

4 maanden maatwerk begeleiding via Skype om gerichte stappen te zetten in jouw coachpraktijk.

Powertalk sessie

Turbo sessie van 2 uur waarbij we samen aan de slag gaan met jouw grootste uitdaging (let op, beperkt beschikbaar).