Coaching leidt tot positieve effecten

Heb jij al ooit deelgenomen aan een coachingstraject? Heeft het jou iets positiefs opgeleverd? Waarschijnlijk wel! Zo niet? Dan was het waarschijnlijk niet de juiste coach voor jou.

Inmiddels is het wel duidelijk dat een coachingstraject tot veel positieve effecten leidt en ik zet de top 8 van positieve effecten die mensen ervaren na een coachingstraject voor jou op een rijtje.

  1. Bewustwording

Een coachingstraject leidt tot bewustwording. Je wordt jezelf bewust van zaken waarvan je zelf al wist dat je er iets aan moest doen. Daarnaast ontdek je ook onderliggend gedrag dat daaraan bijdraagt. Een coach begeleid en helpt jou om jezelf bewust te worden van jouw gedrag, dromen en potentie.

  1. Persoonlijke groei

Een coachingstraject leidt tot persoonlijke groei. Doordat je in gesprek gaat met iemand die verstand van zaken heeft en niet bang is om jou de confrontatie met jezelf aan te laten gaan, groei je op persoonlijk vlak.

  1. Zelf antwoorden ontdekken

Een coach is er niet om jou alle antwoorden voor te zeggen. Dat kan hij ook niet, want iedereen is anders. Mensen geven dus ook als positief effect aan dat ze leren om zelf antwoorden te ontdekken. Eerst met behulp van een coach, maar kleinere vraagstukken weten zij later ook zelf op te lossen.

  1. Doelen bereiken

Iedereen vind het fijn om zijn doelen te bereiken. Dit is dan ook één van de meest positieve effecten van een coachingstraject. Aan het begin van het traject heb je bepaalde doelen opgesteld en het is erg mooi om te zien dat je die doelen ook bereikt gedurende het coachingstraject.

  1. Klachten/problemen oplossen

Door het coachingstraject worden klachten/problemen opgelost waar je eerst tegenaan liep. Wanneer die klachten en/of problemen geen deel meer uitmaken van jouw leven, dan is dat een positief effect van het coachingstraject.

  1. Meer zelfvertrouwen krijgen

Dit is een ontzettend groot voordeel omdat het je niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook op andere vlakken laat groeien. Door het coachingstraject krijg je namelijk meer zelfvertrouwen. Je durft ook voor jouw mening uit te komen en hebt ook meer zelfvertrouwen gekregen op het gebied waar je eerst onzeker over was of problemen mee had.

  1. Inzichten verkrijgen

Door het coachingstraject verkrijg je bepaalde inzichten die je anders niet had opgedaan. Deze inzichten dragen ertoe bij dat jij met een positief gevoel het coachingstraject hebt afgerond.

  1. Betere kwaliteit van leven

Alle bovenstaande punten leiden automatisch tot een betere kwaliteit van leven. Wanneer je het coachingstraject succesvol hebt doorlopen, dan is de kwaliteit van je leven ontzettend hard gestegen. Merk je dat de kwaliteit van leven weer iets daalt na een tijdje, schroom dan niet om nog eens bij je coach aan te kloppen. Soms is het nu eenmaal fijn om met een objectief iemand te sparren over bepaalde onderwerpen, zodat jij weer kan groeien en de kwaliteit van je leven weer kan verbeteren.