wat heb je als coach aan een trajectvolgsysteem

Wat heb je als coach aan een trajectvolgsysteem? Dat is misschien een vraag die je je stelt.

Ken je dat gevoel dat je een hele goede sessie met een coachee hebt gehad? Je hebt samen een echte doorbraak gerealiseerd. Maar de volgende sessie heb je het gevoel dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen. De opening die je had, lijkt weer dichtgeslibd. Dat kan erg frustrerend zijn voor jou maar ook zeker voor je coachee.

Een trajectvolgsysteem kan je helpen om resultaten uit een sessie wat duurzamer te borgen. De echte borging gebeurt natuurlijk in het gedrag van je coachee. Een trajectvolgsysteem speelt daarentegen wel handig in op een belangrijke randvoorwaarde hierbij. Dit is de kracht van documentatie en de kracht van herhaling. Het is absoluut geen wondermiddel maar zeker wel een hulpmiddel.

Wat is een trajectvolgysteem voor coaches?

Een trajectvolgsysteem is software waar je een coachtraject in kan vastleggen. Het volgt de structuur van een coachtraject en zorgt voor een overzichtelijk dossier waarin inzichten en resultaten geborgen worden.

Hoe werkt een trajectvolgysteem voor coaches?

Trajectvolgsystemen heb je in verschillende soorten en maten. Over het algemeen bestaat een trajectvolgsysteem uit twee delen. Een deel voor de coach waar je dingen klaar kan zetten en na kan kijken. Een ander deel voor de coachee waarin de structuur van zijn of haar coachtraject inzichtelijk gemaakt wordt.

Het begint met het doel van het traject waar je de oorspronkelijke coachvraag vastlegt zodat hier ook telkens op gereflecteerd kan worden. Je kan dat verder uitwerken in een behandelplan. Daarin schets je op welke manier jullie deze coachvraag graag willen gaan tackelen. Verder kan je er huiswerkopdrachten in kwijt en vanuit dit systeem ook herinneringen versturen als deze opdrachten niet tijdig door de coachee geüpload zijn.

Waarom werkt een trajectvolgsysteem voor coaches?

De werkzame component zit erin dat jouw coachtraject niet alleen berust op mondelinge overdracht.  Je vult het aan met het vastleggen ervan. Ik had het eerder over de kracht van documentatie. Daarmee bedoel ik dat als je dingen opschrijft en uitschrijft er nieuwe verbanden ontstaan. Je gaat patronen herkennen. Dit kun je op elk moment opnieuw doornemen met de kennis die je dan hebt. Hierdoor stimuleer je de coachee om niet alleen dat ene uurtje per week bezig te zijn met zijn of haar ontwikkeling maar daar ook thuis op verder te werken.

De andere reden dat het werkt is dat de herhaling van de boodschap uit de sessie ervoor zorgt dat inbedding in de dagelijkse praktijk eerder gebeurt. Als er berichtjes verzonden worden naar de coachee kan dit triggeren om terug te denken aan wat er gezegd is. Dit maakt dat hij/zij weer even stil staat bij de wens om dingen anders aan te pakken gedurende het dagelijkse leven dan gaat inbedding sneller en natuurlijker.

Welke moet ik hebben?

Mocht je na het lezen van het bovenstaande wel benieuwd zijn naar zo’n coachvolgsysteem dan is een logische vervolgvraag: Hoe kom ik aan een coach volgsysteem?

Er zijn verschillende aanbieders in de markt en welke je moet hebben is sterk afhankelijk van wat je ermee wilt. Ben je wel of niet digitaal ingesteld? Hoe digitaal ingesteld is jouw doelgroep? Zijn jouw traject lang- of kortduren? Hoe heftig is de problematiek waarin je coacht? Hoeveel mag het kosten? Allemaal zaken die bij jouw software selectie meespelen.

Wil je hiermee aan de slag?

Als je enthousiast geworden bent over de mogelijkheden van een trajectvolgsysteem boek dan een gratis Ondernemen voor Coaches Peptalk om te bespreken hoe een dergelijk systeem in jouw klantreis zou kunnen passen. We gaan dan kijken naar de stappen die je zet in je coachtraject, bepalen de functionaliteit die je nodig hebt en kijken naar de relevante criteria die je stelt aan een dergelijk systeem. Als je dit denkwerk gedaan hebt ben je klaar om de markt op te gaan en een passend systeem uit te gaan zoeken.

Meerdere manieren waarop ik jou kan helpen.

Ik ga graag met je aan de slag om jouw praktijk een boost te geven. Hiervoor heb ik mijn diensten in verschillende vormen gegoten zodat er hopelijk een manier bij zit die je aanspreekt.

Ondernemen voor coaches Powertalk

In deze 2 uur durende skype sessie pas ik mijn inzichten van de coachingmarkt toe op jouw praktijk. Ik neem hierbij jouw website en social media als uitgangspunt.

De meest gekozen Peptalk

In een half uur durende GRATIS Peptalk help ik je verder met je grootste uitdaging in jouw coachpraktijk.

Very Important (business) Coaching

Aan de hand van het Very Important Coaching (VIC) model gaan we in 8 sessies verspreid over 4 maanden jouw coachpraktijk naar het volgende niveau tillen.