Wat je zeker moet doen om energie te besparen bij het neerzetten en uitbouwen van je coachpraktijk

Wie op de homepage van Ondernemen voor Coaches komt, kan er niet omheen; bespaar jezelf frustratie, tijd en energie. Het ondernemerschap kan best een hele reis zijn waar je veel energie tegen aan moet smijten om alles te bolwerken.

Wat bedoel ik dan met; bespaar jezelf energie? Nou, dat is heel simpel. Door consistent aan de juiste dingen te werken binnen je coachpraktijk, kun je vooruit komen zonder dat je energie stopt in van alles en nog wat dat niet tot de gewenste resultaten leidt. Er zijn coaches die al in een kramp schieten als ze bedenken wat er allemaal hun aandacht vraagt en er zijn ook coaches die als een kip zonder kop allerlei dingen oppakken. Tot welke categorie je ook behoort, in dit artikel ga ik wat dieper in op wat mijn visie is op het zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan als ondernemende coach.

Energie management – je potje energie is eindig
Het begint met realiseren dat je potje energie eindig is. Je kan dit potje wel groter maken maar dat is een ander onderwerp. Ik wil het hebben over hoe je zorgvuldig omgaat met dat schaarse goedje “energie”. Ik heb het dan dus eigenlijk over energie management. We hebben vaak de focus op time management maar als ik iets geleerd heb in het leven, is dat je tijd zat hebt als je dit goed indeelt. De succesfactor is meer of je nog wel de puf hebt om de dingen op te pakken als ze aan de beurt zijn om op te pakken.

Energie management – identificeer waar je energie naartoe gaat
Als je potje met energie eindig is en je omarmd dit feit dan is het dus van groot belang dat je gaat identificeren waar je energie heen gaat. De open deuren waar krijg je energie van? Wat kost je energie? trap ik graag even in. Ik wil echter graag met je een stap verder gaan. Wat we namelijk ook weten, is dat alles waar je over na moet denken ook onevenredig veel energie kost. Hoe meer je dus op automatisme kan doen, des te meer energie hou je over voor de dingen die ertoe doen.

Waarde toevoegende activiteiten
Verder is het belangrijk om onderscheid te maken in waarde toevoegende activiteiten en niet-waarde toevoegende activiteiten. Reflecteer eens op de acties die je afgelopen week gedaan hebt en bekijk wat resultaat heeft opgeleverd en wat niet. Pak vervolgens je agenda erbij en zorg ervoor dat je komende week meer gaat doen van activiteiten die bewezen resultaten hebben opgeleverd en minder van wat nergens toe geleid heeft.

Dit betekent misschien dat je eerst wat meer resultaten moet gaan meten om te bepalen welke zaken echt waarde toevoegen en wat geen waarde toevoegt. Het gaat je uiteindelijk wel energie opleveren als je merkt dat wat je doet ook echt een bijdrage levert aan jouw ideale coachpraktijk.

Blijf dicht bij jezelf coach
Dat is ook gelijk een belangrijk item wat veel energie kost. Namelijk dat je dingen onderneemt of doet die niet bij jou en daarmee ook niet bij jouw coachpraktijk, als verlengde van jou, passen. Blijf dicht bij jezelf in de dingen die je onderneemt, wees je unieke zelf. Dan kan je ook veel makkelijker de benodigde energie opbrengen daarvoor.

Samengevat en een voorbeeld van goed energie gebruik
Graag vat ik bovenstaand stukje samen in een voorbeeld van stervoetballers zoals Messi. Deze aanvaller zie je vaak geen stap teveel zetten en zeker geen onnodige sprint trekken. Hij is zuinig op zijn energie zodat hij fit blijft gedurende het seizoen maar ook energie heeft om er te staan wanneer het er echt toe doet. Deze stervoetballers weten dat hun energie op kan raken, ze weten dat niet alleen nu belangrijk is maar ook nog straks. Ze kennen hun waarde toevoegende activiteiten en ze weten wat bij hen past. Zo hoor je meestal dat de toppers na de training nog extra vrije trappen oefenen maar nooit dat ze nog wat meer trainen op het afpakken van ballen. Daar zijn anderen nu eenmaal voor.

Zie jij als coach jouw taken als corvee?
Wat ik ook bij coaches zie gebeuren dat ze bepaalde taken als corvee zien. Die benadering alleen al kost enorm veel energie. Het is belangrijk om corvee taken niet teveel macht te geven als je er tegenaan hikt. Als je daar heel erg op richt dan gaat het ook vanzelf heel zwaar en groot voelen. Als je jouw perceptie van die taken kan veranderen, zou dat al energie schelen.

Hoe doe je dat? Onderzoek eerst eens waarom het als corvee aanvoelt, Is dit omdat je er eigenlijk niet zo goed in bent? Dan moet je er dus gewoon voor zorgen dat je er beter in wordt. Ruim tijd in je agenda in komende maand om je er meer in te verdiepen zodat dit lichter gaat voelen de volgende keer dat je deze taken moet ondernemen.

Is het corvee omdat je niet zo goed snapt waarom je het zou moeten doen? Je kan dan de meer indirecte voordelen van de taken voor jezelf benadrukken. Bijvoorbeeld dat je daarna wel het gevoel hebt dat iets goed geregeld is (dus een zorg minder) of dat je wel het gevoel hebt professioneel bezig te zijn (een fijn schouderklopje). Wat de reden ook is dat iets als corvee voelt, wat goed is om je te beseffen is dat met deze corvee taken je wel jouw droom van een eigen coachpraktijk kan realiseren. Ooit was dit iets waar je van droomde en nu is het zover. Dan mag dat ook best wat moeite kosten toch?

Jouw corvee is misschien wel iemand zijn droombaan!
Als je zorgt dat je energie besteed aan de dingen die er toe doen en de hoeveelheid energie die lekt uit energie vreters reduceert dan ben je dus al een heel eind op weg om te zorgen dat je in balans aan je coachpraktijk werkt. Toch kan het zijn dat bij het lezen van dit artikel allemaal belemmeringen in je hoofd komen die ervoor zorgen dat je toch de patronen niet gaat doorbreken. In dat geval wil ik je nog één optie meegeven. Je hebt namelijk best kans dat wat voor jou energievreters zijn voor iemand anders zijn droombaan is. Denk dan ook vooral aan de optie om zaken uit te besteden. Omdat jij je energie nu eenmaal beter kan besteden.

Vlammen op het juiste moment
Waar het mij om gaat, is dat je de passie voor je coachpraktijk blijft aanwakkeren en dat vuurtje van brandstof blijft voorzien. Als coach hoef ik jou de kracht van coaching natuurlijk niet uit te leggen en ik kan je als business-coach dus goed begeleiden in het gemotiveerd en gefocust aan je coachpraktijk werken. Stop met tobben! Je staat er niet alleen voor dus laten we samen aan de slag gaan! Boek jouw Ondernemen voor Coaches PowerTalk hier.

Geniet van het ondernemerschap!
Sander