We hebben het altijd druk
Verplichtingen hier, afspraken daar. We leggen de lat hoog en vergen veel van onszelf. Maar helaas zijn we geen super men and women en bezitten we geen speciale krachten die ons moeiteloos overal doorheen helpen. Wat ons wél door drukke tijden heen kan helpen, zijn momenten van rust en ontspanning.

Onze dagen zijn van begin tot eind gevuld. Met werk, afspraken, social media, boekhouding, zorg voor familie en kinderen. We zeggen dat we amper tijd hebben voor rust en ontspanning. De kunst is om hier tijd voor te maken. Het kost je misschien wat moeite, maar als je zorgt voor voldoende ontspanning in je leven pluk je daar echt de vruchten van!

Hoe doe je dat?
Maar hoe doe je dat dan, ontspannen? Ontspanning wordt gezien als het tot rust komen van lichaam en geest. Hoe je dat doet, is voor iedereen verschillend. Misschien vind jij het fijn om actief bezig te zijn bijvoorbeeld door te sporten, te wandelen of te werken in de tuin. De ander relaxt door een bad te nemen, te mediteren of een boek te lezen. Voor mij werkt het maken van een wandeling heel goed. Het is gewoon even zoeken naar wat voor jou werkt.

De voordelen van ontspanning op lichaam en geest
Je zult merken dat ontspanning een positief effect heeft op zowel je lichaam als je geest. Je bent daardoor beter in staat om alle ballen hoog te houden. Lees verder voor de positieve effecten op je lijf en je geest.

Positief effect op je gezondheid
Door af en toe rust te nemen, kan het lichaam herstellen van dagelijkse inspanningen. Je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en je ademhaling gaat langzamer. Daarnaast werken je afweersysteem en je spijsvertering beter, waardoor je minder snel ziek wordt. Klinkt goed toch?

Positief effect op je gedachten
Ook je geest kan herstellen door te ontspannen. Wie regelmatig een pauze inlast, ziet meer kansen en mogelijkheden dan iemand die altijd in de hoogste versnelling zit. Je creatieve vermogen is groter, je gedachten positieveren en zo ben je beter opgewassen tegen de hectiek van alledag.

Beter functioneren
Door te ontspannen functioneer je beter, zowel thuis als op je werk. Soms heb je zoveel aan je hoofd dat je het overzicht verliest. Juist het nemen van rust zorgt ervoor dat je weer met een frisse blik naar iets kunt kijken. Resultaat: minder fouten en nauwkeuriger werk.

Beter in je vel
Zit je niet helemaal lekker in je vel? Dan is het de hoogste tijd om een time-out in te lassen! Wie ontspannen is, kan meer genieten van de dag, een avondje uit of weekendje weg. Logisch dat iedereen altijd zo geniet van een vakantie. Probeer thuis dit gevoel vast te houden door af en toe een moment voor jezelf in te roosteren. Als jij lekker in je vel zit, ben je ook leuker tegen anderen. Win-win!

Je productiviteit neemt toe
Het lijkt misschien alsof je je tijd verdoet als je even pauze neemt, maar dat is niet het geval. Integendeel zelfs. Ontspanning zorgt voor een betere focus, waardoor je sneller en effectiever te werk gaat. Iemand die 9 uur werkt en af en toe een pauze inlast kan meer werk verzetten dan iemand die non-stop 12 uur achter zijn computer zit. Door af en toe gas terug te nemen, krijg je meer energie en haal je meer uit je dag. Dus ga er tijdens de lunch opuit (geen boterham dus achter je laptop). Pak een kop koffie of thee en sta op vanachter dat bureau. Bel met je lief, je beste vriendin of je moeder. Zet je favoriete muziek op (keihard) en maak een dansje.

Een goede nachtrust is de motor van de dag
Een goede nachtrust is de motor van de dag. Als je moeite hebt met in slaap vallen, dan ben je waarschijnlijk niet ontspannen op het moment dat je naar bed gaat. Laat nog even de hond uit, mijmer wat maar doe iets rustigs zodat je lichaam ontspant. Dan sta je de volgende dag fris en fruitig op en kun je weer aan de slag met en voor je coachpraktijk!

Click edit button to change this text.